De fiscale stimuli voor de bedrijfsfiets op een rijtje

Nieuws - Jan 28, 2023

Steeds meer mensen overwegen om de fiets naar het werk te nemen. U als werkgever kan uw personeel op een voordelige manier een duwtje in de rug geven. Er zijn heel wat voordelen om uw werknemers over de streep te trekken:

1. Vrijstelling fietsvergoeding tot max. 35 cent/km


Het bedrag van de fietsvergoeding is voor de werknemer een onbelastbaar inkomen. Bovendien mag de werkgever het bedrag van de fietsvergoeding als 100% fiscaal aftrekbare bedrijfskost, waardoor de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting daalt.


2. Geen voordeel alle aard op een bedrijfsfiets


Als een werknemer een bedrijfsfiets krijgt van zijn werkgever, dan wordt dit niet beschouwd als een voordeel van alle aard, m.a.w. de bedrijfsfiets is fiscaal vrijgesteld voor de werknemer. De voorwaarde is wel dat die bedrijfsfiets gebruikt wordt voor woon-werkverplaatsingen.


3. Kosten om woon-werkverkeer met de fiets aan te moedigen zijn 100% fiscaal aftrekbaar


Voor de werkgever zijn de kosten die gemaakt zijn voor het verwerven, onderhouden en herstellen van de bedrijfsfietsen voor 100% fiscaal aftrekbaar. Deze regeling geldt dus voor kosten voor fietsenstallingen, kleedruimtes en douches voor fietsers. Bovendien mag dit gecumuleerd worden met de fietsvergoeding. Op het woon-werk verkeer dat met de bedrijfsfiets wordt afgelegd zijn trouwens geen sociale bijdragen verschuldigd.


4. Cumulatie met bedrijfswagen mogelijk


Een bedrijfsfiets mag gecumuleerd worden met een bedrijfswagen. Met andere woorden iemand kan een bedrijfsfiets en een bedrijfswagen bezitten. Zo kan men bijvoorbeeld de verplaatsing van en naar het werk gemakkelijk combineren door een vouwfiets in de wagen mee te nemen en op die wijze het verkeer en parkeerdruk in de centrumsteden meehelpen ontlasten.


(laatste aanpassing op 29 maart 2024)